Jumat, 05 Juni 2015

Video: Pertandingan Tarik Tali Guna Kepala Yang Sangat Pelik.

Ada sebuah pertandinagn unik yang mencabar di Australia . Dikenali dengan nama Goanna Pulling , pertandingan ini sebenarnya seakan-akan tarik tali tapi pertandingan ini menggunakan leher atau kepala . Bagaimana cara bermain permainan ini ? Seperti pertandingan tarik tali, permainan ini pun menekankan pada tarik menarik . Jadi kedua pemain akan meniarap di lantai dengan posisi berhadapan .

Lalu leher atau kepala mereka dikalungkan dengan tali yang sudah direka khas untuk pertandingan ini untuk kemudian saling menarik lawannya . Kerana menggunakan leher tentu saja diperlukan diperlukan leher yang sangat kuat untuk memenangi perlawanan . Sepertinya tarik tali , pertandingan ini boleh berlaku beberapa saat tapi juga berminit - minit bergantung kekuatan peserta .

Goanna bermakna sejenis cicak dan dijadikan nama permainan ini kerana kedudukan pemainanya dianggap mirip cicak . Saat meniarap dengan perut menyentuh lantai mereka bertumpu pada tangan dengan kepala terangkat mirip dengan kedudukan cicak . Asal pertandingan ini dari abad ke - 19 tapi baru menjadi pertandingan nasional pada 1984 di bandar Wooli , New South Wales , Australia .

Di sana pertandingan digelar setiap tahun yang diikuti dari seluruh pelosok Australia dengan kategori lelaki , wanita hingga kanak - kanak . Inilah video pertandingan Goanna Pulling :

0 komentar: